Наші партнери та друзі

Гитара, курси гри на гітарі

ЧАС РЕКЛАМИ  РЕКЛАМА У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ЧАС РЕКЛАМИ

Національний музей-заповідник українського гончарства

 

 ТАЄМНИЦІ ВОЛОДИМИР- ВОЛИНСЬКОЇ ТЮРМИ НКВС

Девятого грудня 2013 року у місті Володимир- Волинському, Волинська область, відбулося перепоховання  триста вісімдесяти пяти розстріляних та закатованих функціонерами російського НКВС з 1939 по 1941 роки у міській тюрмі військовослужбовців та цивільних громадян тодішньої Польщі (українців, поляків. евреїв).

Перезахоронення відбулося на місцевому, Федорівському, цвинтарі. У траурній церемонії взяли участь представники від Польської держави: Міністр оборони Томаш Сємоняк, експерт канцелярії Президента  Вольдемар Стрелковскі, начальник Генерального штабу генерал Мечислав Гуцул, генеральний Консул Республіки Польща в місті Луцьку Беата Бживчи, Секретар Ради охорони пам"яті боротьби та мученичества професор Анджей Куверт, Комендант Надбужанського відділу прикордонної служби генерал Ярослав Фрончик. З української сторони: Голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук, Головнокомандувач Сухопутними військами України, генерал-полковник Геннадій Воробйов, командир 13-го армійського корпусу, генерал-лейтенант Ігор Колєснік, Начальник Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, генерал-лейтенант Павло Ткачук. Заупокійну службу за загиблими відслужили митрополит Луцький і Волинський Михаїл, польський польовий ординар – полковник Збігнев Кемпа, секретар Володимир-Волинської і Ковельської єпархії архімандрит Сава, головний рабин Польщі Міхал Шудріх. Прогримів військовий салют, урядовці та військові запалили лампадки на братських могилах.

Історична довідка

У  Володимир-Волинському, з 1997 року тривають археологічні та ексгумаційні дослідження останків людей закатованих НКВС . Дослідження відбуваються на подвірї бувшої тюрми НКВС яка знаходилася практично у центрі старовинного містечка на території середньовічного Городища. Археологами поетапно, протягом десятка років, розчищено декілька  великих яму, вірніше братських могил в яких знайдено рештки понад однієї тисячі двісті тридцяти людей замордованих росіянами- енкаведистами . Серед жертв траплялися жінки та маленькі діти. Характерною ознакою азійських звірств росіян – чекістів є те що у маленьких дітей розтрощені гвинтівками черепи, в хребцях в одного з немовлят застрягла куля з рушниці якими у ті роки користувалися совіти. За попередньою версією дослідників загиблі :це українці та поляки, переважно офіцери, учасники Другої світової війни, інші зможні верстви тодішнього населення які у вересні – грудні 1939 року замордовані разом зі своїми родинами, тут, у Володимир-Волинській тюрмі. Дослідники схиляються до думки що це « Волинська Катинь» так як практично вся територія біля тюрми – суцільне кладовище, де у братських могилах може бути декілька тисяч замордованих людей, серед яких, вірогідно, чимало солдатів з війскового корпусу польського генерала М. Сморавінського.  Розкопки та ексгумація ведуться ще з літа 1997 року за ініціативою Володимир-Волинського історичного музею та нині вже покійного, володимирського краєзнавця Леоніда Михальчука  В грудні того ж року проводилася ексгумація та перепоховання на кладовищі 98 жертв російських чекістів закатованих у цій же тюрмі 1939-1940 роках. Документальний та речовий матеріал  розкопок зберігається у Володимир-Волинському історичному музеї.

Володимир Стемковський, директор Володимир-Волинського історичного музею

 

Володимир-Волинський історичний музей
Адреса: вул.І.Франка,6, пошт. індекс: 44700 тел. музею: (03342) 2-19-11 ел. пошта (e-mail): volodymyrmuseum@gmail.com
Зворотній зв'язок