Наші партнери та друзі

Гитара, курси гри на гітарі

ЧАС РЕКЛАМИ  РЕКЛАМА У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ЧАС РЕКЛАМИ

Національний музей-заповідник українського гончарства

 

ВОЛИНЯНИН ПІДГОТУВАВ КАТАЛОГ КИРИЛИЧНИХ СТАРОДРУКІВ

Нещодавно до рідного міста Володимир-Волинського завітав Станіслав Волощенко. Більшість жителів знають його як талановитого писанкаря, проте це не єдине захоплення юнака.

Навчаючись і працюючи у Львові, він досліджує тексти стародруків. Результат його тривалої праці у львівському Свято-Онуфріївському монастирі - виданий каталог "Кириличні стародруки у фондах бібліотеки Отців Василіян" (Жовква, 2015). Один примірник книги  Станіслав подарував  Володимир - Волинському історичному музею.

 На знімку : Лицьова палітурка видання

 Каталог є результатом науково - бібліографічного опрацювання кириличних видань XVI – початку ХІХ ст. з фондів Львівської центральної провінційної бібліотеки Отців Василіян при Свято-Онуфріївському монастирі, адже  вміщено детальні описи книг, що надійшли у бібліотеку впродовж 1989–2015 років., вступну частину та покажчики. Колекція кириличних стародруків Львівської бібліотеки Отців Василіян при Свято-Онуфріївському монастирі нараховує 69 примірників і є однією з найбільших бібліотечних колекцій відроджених василіанських монастирів, а також й інших чернечих чинів та згромаджень Української Греко-Католицької Церкви. Укладач каталогу – львівський науковець та реставратор Станіслав Волощенко. 

Ним описано книжкові пам’ятки, що вийшли друком в Острозі, Львові, Києві, Почаєві, Уневі, Супраслі, Москві та в старообрядницьких друкарнях. Найдавнішими та найціннішими можна два видання друкарні В.К.Острозького в Острозі – Біблію, видану Іваном Федоровичем у 1581 р. та «Книгу о постничестві» Василія Великого, видану в 1594 р. Представлений у складі збірки «Образ моління повсякденного» (Почаїв, 1781), раніше не був зафіксований у жодній бібліографії стародруків. Серед описаних раритетів збірки – Євангеліє (Москва, 1703), Псалтир (Київ, 1733), " Чин поставлення єпископа Антонія Ангеловича" (Львів, 1796).

    На знімку : Титульний лист книги з дарчим написом упорядника

 Виданий друком каталог відзначається як хорошим фаховим рівнем підготовки, так і ошатністю поліграфії, містить велику кількість зображень стародруків, що унаочнюють мистецтво давньої книги і  кириличних стародруків збірки Отців Василіян при Свято-Онуфріївському монастирі у Львові і практично вводить у широкий науковий обіг новий книгознавчий матеріал, який слугуватиме джерелом для подальших історико-книгознавчих досліджень та різнобічних гуманітарних студій.

Навесні відбудеться презентація видання у рідному місті. Щиро дякуємо автору й упоряднику за подаровану книгу і зичимо нових здобутків на науковій ниві.

Володимир-Волинський історичний музей
Адреса: вул.І.Франка,6, пошт. індекс: 44700 тел. музею: (03342) 2-19-11 ел. пошта (e-mail): volodymyrmuseum@gmail.com
Зворотній зв'язок