Наші партнери та друзі

Гитара, курси гри на гітарі

ЧАС РЕКЛАМИ  РЕКЛАМА У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ЧАС РЕКЛАМИ

Національний музей-заповідник українського гончарства

 

ВОЛИНСЬКІ ДЕРЕВА - ЛЕГЕНДИ

У березні 2015 року працівниками Володимир-Волинського історичного музею на території Горохівського району виявлено дві вікові липи.


    На знімку : Дві липи - дві сестри .Фото зроблено у березні 2015 року .


Ростуть дерева на краю невеликого лісу, у своєрідному « трикутнику» між селами Підбереззя, Стрільче, Милятин. Орієнтовний вік цих двох старожилів - медоносів, за дуже обережними визначеннями може становити не менше ніж понад двісті п’ятдесят років, адже обхват стовбурів кожної з них майже три метри. Такі дерева - старожили як ці дві липи-сестри, що ростуть в Горохівському районі сьогодні є рідкістю. Через різні обставини – масові вирубки, несприятливе навколишнє середовище, тощо липи гинуть. Приміром на кладовищі села Туропін, Турійського району знищено вікову – вісімсотлітню липу, обхват стовбура якої становив вісім метрів. У Володимир-Волинському районі між селами Білин та Ворчин, у полі росте одинока майже двохсотлітня липа, з якою пов'язаний місцевий переказ . Взагалі то як відомо з нашого досвіду всі старі дерева завжди оповиті якимись таємницями та легендами ,і можливо такі розповіді, по селах та хуторах що живуть в памяті і що цікаво інколи, як доказаний факт передаються поколіннями і рятують таких довгожителів від знищення. Тобто навколо дерева створюється своє, казково-міфічне, середовище, і воно вже не тільки невідємна частина сільського ландшафту, а навіть і об’єкт чи живий персоніфікований персонаж легенди даної громади. В дуже давні часи таким деревам як липа чи дуб поклонялися .Садилися липи переважно біля жител ,або вздовж вулиць чи навколо сільських церков, майданів. Липу на  Волині у середньовічні часи ,садили на великих площах ,адже вона чудовий медонос, а також з кори робили підстилки на вози та взуття-личаки.

         Ці липи наче персонажі українських казок - якби дерева вміли говорити....

Проблемою виявленням вікових дерев, встановленням їхнього віку та подальшою постановкою на облік та охорону займаються також і спеціалісти Київського еколого – культурного центру , науковці котрого спільно Держслужбою заповідної справи України проводили у 2009 році всеукраїнськийперепис найстаріших дерев України. Обліку підлягали дуби, що мають на відстані 1,3 метри від землі обхват стовбура більш 6 метрів (що відповідає їхньому віку у 600 - 700 років), липи, що мають на відстані 1,3 метри від землі обхват стовбура більш 5 метрів (більше 500 років), а також всі дерева інших порід (окрім тополі і верби), що мають на висоті 1,3 м від землі обхват більше 4 метрів (близько 200 і більше років).Історичний музей звернувся до директора громадської організації « Київський еколого-культурний центр» Борейка Володимира Євгеновича, за фаховим коментарем :

Така пильна увага до вікових дерев похилого віку пояснюється тим, що вони є унікальними живими свідками історії України, і мають величезну екологічну, патріотичну, етичну, естетичну, меморіальну цінність. Вони – своєрідне коріння нації, а також цінні, як найстаріші живі істоти на території України. У європейських країнах до таких вікових деревнадзвичайно шанобливе і уважне ставлення: їх там не тільки заповідають і лікують, а влаштовують фестивалі і конкурси, обираючи національні дерева - довгожителі. Вікові дерева є улюбленим місцем відвідин туристів. Так в країнах, які мають площу менше, ніж Україна, узято підохорону вікових дерев більше, ніж в УкраїніУ Польщі – 53 тис. дерев, у Великобританії 22 тис. дерев (планується довести цю цифру до 100 тис. дерев). В той же час в Україні узято під охорону тільки 2600 вікових дерев .У європейських країнах кожне тисячолітнє дерево щорічно оглядається, лікується і є предметом гордості місцевого населення і влади. Всі дерева мають підставки під гілки.В ході такого спільного проекту вивчені відповіді, отримані від обласних держуправлінь Мінприроди України, обласних лісгоспів, станцій юних натуралістів,ботанічних садів, національних парків, заповідників, окремих ентузіастів-краєзнавців, проаналізовані численні літературні, архівні матеріали, інформація в Інтернеті, а також здійснено поїздки практично по всіх областях України, зокрема у , Волинську, Рівненську, Закарпатську і Івано-Франківську області.У виявлених дерев-старожилів стовбури заміряні, дерева сфотографовані і оглянуті.В результаті даних досліджень зібраний великий і унікальний матеріал, який зараз аналізується і систематизується.На сьогоднішній день в Україні виявлено 16 дерев, що мають 1000-річний вік:- 8 дубів (4 дуби в Черкаській області,1 дуб в Рівненській області, 1 дуб в Закарпатській області, 2 дуби в Львівській області); 2 фісташки (Крим).- 1 суничник (Крим);- 3 тиса (Крим);- 2 ялівці (Крим).Крім того, 8 унікальних найстаріших лип, вік яких 600-900 років:- 2 липи в Києві;- 2 липи в Тернопільській області;- 1 липа в Криму;- 2 липи в Львівській області.

 На знімку : Вікова липа- старожил Володимир-Волинського району. Росте між селами Ворчин та Білин. Фото зроблено в червні 2014 року. Знімок з фондів Володимир-Волинського історичного музею

У місті Володимир - Волинському місцеві краєзнавці також виявили вікові дерева. - з яких попередньо обстежено липу , що росте в сквері біля приміщення історичного музею та декілька ясенів –один поруч інфекційного відділення місцевої лікарні, два по вулиці Ковельській, а також столітнього дуба на розі вулиці Івана Франка. Ясен вважається однією з найцінніших пород листяних дерев, в Україні і росте за сприятливих умов до 250 років, а товщина стовбура сягає в діаметрі до півтора –двох метрів. Тому ймовірно, вік дерева яке росте поруч будинку інфекційного відділення по вулиці Романа Шухевича може бути понад сто п’ятдесят років. Такі заповідні дерева привабливі для туристів та любителів природи. Адже при належному догляді вони стають надзвичайно цікавими історико - природними об’єктами, є свідками багатьох подій , що відбувалися у нашому місті. Чимало дерев –старожилів ростуть у парку біля військкомату та у сквері, що у військовому містечку по вулиці Ковельській. Дані території потребують фахового експертного дослідження, адже місця таких реліктових і рідкісних за віком дерев потребують державної охорони. Незабаром працівники музею спільно з Товариством краєзнавців та іншими громадськими організаціями підготують та подадуть на розгляд відповідних державних структур документи щодо створення заповідних паркових зон у місті Володимирі –Волинський, а також взяття під  охорону виявлених вікових дерев як у Володимирі Волинському так і в інших населених пунктах Волині.

Володимир-Волинський історичний музей
Адреса: вул.І.Франка,6, пошт. індекс: 44700 тел. музею: (03342) 2-19-11 ел. пошта (e-mail): volodymyrmuseum@gmail.com
Зворотній зв'язок