Наші партнери та друзі

Гитара, курси гри на гітарі

ЧАС РЕКЛАМИ  РЕКЛАМА У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ЧАС РЕКЛАМИ

Національний музей-заповідник українського гончарства


ВИСТАВКА «ВАСИЛІВСЬКА ЦЕРКВА:СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ»

У Володимир-Волинському історичному музеї експонується фотодокументальна виставка  Василівська церква: сторінками історії. яка продовжує музейний цикл про відомі пам’ятки архітектури Володимирщини.

Церква-ротонда святого Василя зведена у Володимирі - Волинському на рубежі 13- 14 століть. Внесена до переліку Національних памяток України. Чимало українських дослідників у своїх наукових працях описують цю унікальну споруду. Про церкву: її походження, будівничих збережено чимало легенд та місцевих переказів. Основою для виставки слугують документальні матеріали та фотосвітлини з фондів історичного музею Чимало знімків та документів про священиків які знаходилися у різні роки на парафії церкви подарували місцеві жителі .

Особливу вдячність музейники висловлюють лікарю і підприємцю Ользі Волчак, яка подарувала музею чимало цікавих світлин, на котрих Всилівська церква у різні роки 20 століття. Родина Ольги Ігорівни є парафіянами цієї церкви , адже її дідусь по материнській лінії – отець Євген Герштанський у 1936-1968 роках служив у цій церкві. Отець Євген народився у 1905р. у смт Шацьк і походив з родини священиків. Закінчив Луцьку духовну семінарію і теологічний факультет Варшавського університету. Навчався разом з майбутнім відомим археологом, володимирчанином Олександром Цинкаловським.

Пані Ольга зазначила, що віряни церкви разом з нинішнім настоятелем отцом Тарасом Стефурою моляться за воїнів, які перебувають на фронті, вболівають за майбутнє України.На виставці можна оглянути оригінальні фотознімки і документи з особистого архіву сенатора польського Сему отця Даміана Герштанського, який наприкінці 19 – першій чверті 20 століття служив у церкві. Чимало років віддав служінню громаді Почесний громадянин Володимира-Волинського світлої пам'яті отець Сергій Депо, якого з вдячністю згадує не одне покоління володимирчан. Цей священник все життя серцем служив людям , а душею- Богу.

Цікавою є світлина з автографом доктора історичних наук, професора, директора Інституту археології АН СРСР Михайла Каргера, котрий у 1955році здійснював археологічні  розкопки в урочищі Михайлівщина неподалік Василівської церкви. На звороті фото, якому 60 років, відомий професор написав:»На память о Галицко-Волынской экспедиции Академии наук СРСР, причинившей немало неудобств соседям древних развалин. 1955-1956гг».Привертають увагу відвідувачів картини із зображенням Національної пам’ятки української культури , виконані художниками О.Дубенчуком і Максим'юком , фотокопія таємничого і досі не прочитаного напису на камянній плиті , яка до Першої світової війни розміщувався поруч північного порталу , а нині нібито знаходиться в музеї Загребського університету.

Фахову характеристику унікальній церкві-ротонді дали ведучий презентації науковий співробітник музею Олексій Петрунін , директор дитячої художньої школи Адам Михалик. Учні першого класу Володимир-Волинської гімназії імені О. Цинкаловського, підготовлені вчителями Оленою Жуйводою і Вікторією Решетило виконали вірші присвячені Василівській церкві. 

Володимир-Волинський історичний музей
Адреса: вул.І.Франка,6, пошт. індекс: 44700 тел. музею: (03342) 2-19-11 ел. пошта (e-mail): volodymyrmuseum@gmail.com
Зворотній зв'язок