Наші партнери та друзі

Гитара, курси гри на гітарі

ЧАС РЕКЛАМИ  РЕКЛАМА У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ЧАС РЕКЛАМИ

Національний музей-заповідник українського гончарства


НАУКОВА КОНФЕРЕЦІЯ У БРОДАХ

23 травня 2014 року в Народному домі у міста Броди відбулась традиційна, VIII-а краєзнавча конференція, присвячена Міжнародному дню музеїв, «Брідщинакрай на межі Галичини й Волині».

Відбувся захід з ініціативи Бродівського історико-краєзнавчого музею, при підтримці районної та місцевої влад. Цьогоріч для бродівських музейників збіглось декілька ювілейних дат. А саме: 55 років від відкриття у Бродах першого музею на Великих Фільварках (тоді вулиця Я.Галана); 35 років перенесення вцілілої експозиції до нового приміщення на Майдані Свободи (раніше пл. Радянської Армії) і 30 років від відкриття оновленої до 900-річчя Бродів експозиції Бродівського краєзнавчого музею. Все це стало лейтмотивом дійства та виданого напередодні збірника матеріалів конференції. Пленарне засідання за традицією розпочалось з благословення, яке цього року уділив присутнім бродівський декан УГКЦ отець. Богдан Вихор.

Далі - привітання учасникам конференції від голів Бродівської районної ради Ольги Шайдулліної, Бродівської райдержадміністрації Руслана Шишки, в. о. директора Інституту українознавства ім. І.Крип`якевича, доктора історичних наук, професора Миколи Литвина, директора музею історії Львівського Національного університету ім. Івана Франка Юрія Гудими. Про історію Бродівського історико-краєзнавчого музею від часу становлення та його реорганізацію присутнім розповіли директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук та директор Бродівського краєзнавчого музею у 1980–1991 рр. Дмитро Чобіт. Презентацію збірника матеріалів краєзнавчої конференції, виданого за фінансової підтримці Станиці Братства колишніх вояків 1 УД УНА в м. Чикаго та Об`єднання бувших Вояків Українських армій в Америці, провів старший науковий співробітник Бродівського історико-краєзнавчого музею Андрій Корчак. Науковець відмітив, що це вже сьомий збірник, який виходить з друку напередодні конференції і є своєрідною візитівкою краєзнавчої конференції «Брідщина – край на межіГаличини й Волині».

Після перерви виступали з доповідями науковці та краєзнавці зі Львова, Рівного, Тернополя, Радехова, Радивилова, Городка та Бродів. Серед доповідачів були як постійні учасники конференції Ф.Стеблій, Д.Чобіт, Я.Онищук, А.Климчук, В.Ящук, С.Пахолко, М.Шишка, А.Сова, І.Гілевич, так і нові – Л.Сторонець, В.Нємєц, А.Зюбровський і Г.Шнайдрук. Під час секційної роботи присутні пом`янули хвилиною мовчання одного з авторів збірника Василя Романича (село Суховоля), який напередодні відійшов у вічність. Подекуди виступи науковців переростали в дискусію,  присутні жваво задавали питання і не завжди отримували прямі відповіді. Всі нез`ясовані питання головуючий Микола Литвин рекомендував перенести у неформальний формат – всіх учасників конференції чекала цікава мандрівка по маршруту Броди – Заболотці – Висоцько – Ясенів – Броди. Під час екскурсії, гідом якої був А.Корчак, учасники конференції відвідали такі пам`ятні місця: село Заболотці – дерев`яну церкву XVIII ст. Собору Пресвятої Богородиці, могилу сотника УГА Ананія Степаніва – брата Олени Степанів, могилу австрійських вояків з часів Першої Світової війни (1917 р.); село Висоцько – пам`ятник та меморіальний куточок в сільській бібліотеці, присвячені художнику Івану Трушу, який тут народився, урочище «церковище»; село Ясенів – давні пам`ятники XVIII – початку XX ст. на сільських цвинтарях, меморіальний комплекс воякам дивізії «Галичина» на горі Жбир. Після повернення в Броди, підводячи підсумки, науковці та краєзнавці одноголосно стверджували, що конференція «Брідщина – край на межі Галичини й Волині» повинна і далі розвиватись та удосконалюватись  популяризуючи свій край, його історико-культурні та архітектурні памятки

Володимир-Волинський історичний музей
Адреса: вул.І.Франка,6, пошт. індекс: 44700 тел. музею: (03342) 2-19-11 ел. пошта (e-mail): volodymyrmuseum@gmail.com
Зворотній зв'язок