Наші партнери та друзі

Гитара, курси гри на гітарі

ЧАС РЕКЛАМИ  РЕКЛАМА У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ЧАС РЕКЛАМИ

Національний музей-заповідник українського гончарства

 

КНИГА ПРО УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКЕ ПРОТИСТОЯННЯ

 У Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книги Федорчука Ярослава«Трагедія українсько-польського протистояння на Волині в 1938-1944роках. Володимир-Волинський район».

Ярослав Федорчук – волинянин, народився у багатодітній селянській сім'ї. Був свідком трагічних подій ІІ Світової війни, малолітнім в'язнем нацистського концтабору. Закінчив Львівський політехнічний інститут та аспірантуру Академії суспільних наук у Москві. Кандидат економічних наук, почесний доктор Луцького національного технічного університету. Депутат Верховної Ради України. У підготовленому автором виданні вміщено спогади жителів Володимир - Волинського району Волинської області про події українсько - польського міжнаціонального протистояння 1938- 1944 років.

У передмові до праці Ярослав Федорчук зазначає « …Коли б цією справою ( дослідженням) займалися юристи чи об’єктивні, не засліплені шовіністичною ідеологією історики, то вони обов’язково вивчили б аргументи іншої, української сторони. І тоді поляки та українці мали б зовсім інший погляд на цю трагічну для них сторінку історії.На превеликий жаль в полській історіографії такий зважений підхід практично відсутній. Складається враження, що багато поляків ще і теперзнаходятьсяв стані війни…». Адже тим, хто займається проблематикою українсько- польських стосунків під час Другої світової війни відома праця батька та дочки Сємашків, побудована в основному на інформації поляків – учасників , і як правило, організаторів цієї трагедії . Подана таким чином ідеологія та оцінка польських  і українських дій, кривавих вчинків з боку українського населення та УПА. І оскільки це зроблено односторонньо, лише з польської точки зору, то українці звинувачуються в геноциді поляків Волині. Саме українці за Сємашками, виступають кривавими вбивцями, бандитами, звірами…

Під час презентації книги виступили голова Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт депутати Володимир- Волинської міськради Микола Матусевич,  районної ради Андрій Оніщук (ВО «Батьківщина») , член Національної спілки краєзнавців України Ярослав Царук, директор Володимир -Волинського музею Володимир Стемковський і науковий співробітник музею Богдан Янович. Виступаючі закликали вшанувати пам'ять українських і польських жертв «Волинської трагедії». Книгу підготовлено та видано за кошти благодійного фонду « Фонд Ярослава Федорчука»

Володимир-Волинський історичний музей
Адреса: вул.І.Франка,6, пошт. індекс: 44700 тел. музею: (03342) 2-19-11 ел. пошта (e-mail): volodymyrmuseum@gmail.com
Зворотній зв'язок