Наші партнери та друзі

Гитара, курси гри на гітарі

ЧАС РЕКЛАМИ  РЕКЛАМА У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ЧАС РЕКЛАМИ

Національний музей-заповідник українського гончарства

 

У ВОЛОДИМИРІ - ВОЛИНСЬКОМУ ЗНАЙДЕНО СКАРБ

 Срібні речі - жіночі прикраси з 10-13 століть виявили у Володимирі- Волинському науковці археологічної експедиції ДП « Волинські старожитності» під керівництвом Олексія Златогорського в останні дні серпні 2012 року. Ця сенсаційна, для наукового світу Східної Європи, знахідка трапилася на території літописного посаду середньовічнього Володимира.

За словами наукового спіробітника експедиції Михайла Вашети в одному з об'єктів, знищеному траншеями ще у 1960-1970-ті роки, археологи знайшли скарб срібних прикрас давньоруського періоду який сильно пошкоджений і потребує негайної реставрації.

До скрбу входять такі речі як срібна шийна гривня, пластинчастий браслет, витий браслет, скроневі кільця (сережки так званого «київського» типу), колти, хрестикі та намиста. Зокрема надзвичайно унікальні, скроневі кільця виготовлені з срібла, оздоблені зернею, розміром близько 1 см в діаметрі, за аналогіями датуються ХІ - першою половиною ХІІІ століття. Намисто, з пустотілих срібних пластин, з пласкою стороною з одного боку і випуклою - з іншого, на кінцях оздоблені фігурками у вигляді голови змії, мають три отвори з кожного боку, виготовлені з тонкого срібла, довжиною 2-2,5 см. Деякі предмети збереглися, на превеликий жаль, тільки фрагментарно.

-Аналогії даним виробам потребують додаткових пошуків. Хрестик мармуровий, рівнобічний, оздоблений на раменах срібними пластинами, прикрашеними зерню, за аналогіями археологи вважають виробом візантійського походження. Фрагмент срібної шийної гривні, виготовленої з дроту, що налічує більше 6 витків, за аналогіями датується ХІ - першою половиною ХІІІ століття. Фрагмент колта, пустотілого всередині, складається з двох пластин, має бронзову дужку, і, ймовірно орнаментований фігурою птаха. поруч зі скарбом учасники експедиції виявили фрагмент верхньої частини гончарного горщика ХІІ - першої половини ХІІІ століття зі слідами окислення кольорового металлу.Скарб передали на реставрацію фахівцям, - пояснив Михайло Вашета.

Найближчим часом на ділянку по вулиці 20 липня, а це територія міської гімназії № 4, планується виготовити пам'яткоохоронну документацію, яка забезпечить охорону цієї ділянки від будь-яких земляних робіт та будівництва. Адже як зазначають працівники історичного музею ,тут під шкільним стадіоном,cудячі з великої кількості археологічних обєктів, може знаходитися ще недосліджена «Володимирська Помпея».

 

Володимир-Волинський історичний музей
Адреса: вул.І.Франка,6, пошт. індекс: 44700 тел. музею: (03342) 2-19-11 ел. пошта (e-mail): volodymyrmuseum@gmail.com
Зворотній зв'язок